~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Κυνηγούν τη φωτιά για 8η μέρα




Σε πύρινο κλοιό- μετά την ύφεση- Καρύταινα και Μεγαλόπολη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ματίνα Ηρειώτου, Χρήστος Μανωλάς
Η φωτιά αναζωπυρώθη- κε στην Αρκαδία, πέρασε από την κοινότητα Κοτύλι και τώρα απειλεί την Καρύταινα
Στον μεγαλύτερο εφιάλτη που έχει ζήσει ποτέ η Πελοπόννησος έχει εξελιχθεί η φωτιά που ξέσπασε πριν από οκτώ ημέρες στη Ζαχάρω. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα παράλια του Ιονίου κατακαίει πλέον την Αρκαδία, στην καρδιά της Πελοποννήσου.
Η Καρύταινα ήταν ζωσμένη έως αργά χθες το βράδυ από δύο πύρινα μέτωπα, ενώ στη Μεγαλόπολη η φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Κυριακή κόντευε να φθάσει το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Τόσο για την Καρύταινα όσο και για τη Μεγαλόπολη η Πυροσβεστική ήταν καθησυχαστική χθες το πρωί, αφού τα πύρινα μέτωπα βρίσκονταν σε σχετική ύφεση. Όπως όμως συμβαίνει κατ΄ επανάληψη αυτό το καλοκαίρι, οι φωτιές ξέφυγαν με αποτέλεσμα μετά το μεσημέρι οι φλόγες να φουντώσουν ξανά και να απειλούν ολόκληρα χωριά.

Αναζωπύρωση και στην Εύβοια
Το ίδιο έγινε και στην Εύβοια. Περίπου στις πεντέμισι το απόγευμα η Πυροσβεστική ενημέρωνε ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης επικεντρώνονταν στον Μίστρο, όπου η φωτιά εξακολουθούσε να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Τρεις ώρες αργότερα η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική, αφού αναζωπυρώθηκε και η φωτιά στο χωριό Σέτα χωρίς ευτυχώς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Το σημαντικό όμως ήταν ότι τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να συνδράμουν τις προσπάθειες για την κατάσβεση. Στην Αρκαδία οι κάτοικοι πέρασαν ακόμη μία εφιαλτική νύχτα. Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για να εκκενωθούν όλα τα χωριά γύρω από την Καρύταινα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης. Ειδικά στην Καρύταινα, οι φλόγες πλησίαζαν από δύο μέτωπα με έκταση χιλιομέτρων: το «βόρειο» μέτωπο πλησίαζε τα χωριά Βλαχόρραφτη, Ατσίχολο, Σαρακίνι και το δεύτερο απειλούσε άμεσα τις κοινότητες Κοτύλι, Άνω Κοτύλι, Κουρουνιού, Μαυριά και Κυπαρίσσια, Ίσωμα, Καστανοχώρι, Άνω Καρυές, Λύκαιο. Στη Μεγαλόπολη, η φωτιά έφθανε μέχρι το Ίσαρι.

Αρνήθηκαν να φύγουν
Παρά την εντολή της Πυροσβεστικής για εκκένωση των χωριών, οι περισσότεροι κάτοικοι αρνήθηκαν να υπακούσουν θέλοντας να δώσουν οι ίδιοι τη μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους, αφού έβλεπαν ότι επί ημέρες η κρατική μηχανή αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πύρινη λαίλαπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά το απόγευμα, όταν οι φλόγες ξαναθέριεψαν ρίχτηκαν στη μάχη έντεκα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα που έκαναν ρίψεις νερού διαδοχικά. Οι προσπάθειές τους όμως σταμάτησαν λίγο αργότερα, όταν έπεσε το σκοτάδι και πλέον δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν.
Ούτε χθες έσβησε η φωτιά στον Πάρνωνα που μαινόταν για όγδοη ημέρα στην περιοχή Αγριάνοι, ενώ ακόμη μία φωτιά- αυτή τη φορά στη Μανωλάδα- ξέσπασε στην πολύπαθη Ηλεία. Αυτή αντιμετωπίστηκε σχετικά εύκολα, πριν προλάβει να πάρει διαστάσεις. Σε εξέλιξη όμως παρέμεινε η πυρκαγιά στην περιοχή Λάλα και προς την περιοχή Πέρσεια. Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν στους Ποταμούς Ρεθύμνου, το Ζέφυρο Πρεβέζης και στην Κύθνο από την παλιά χωματερή του νησιού.

Ανυπολόγιστη καταστροφή στην Πελοπόννησο

Για 7η μέρα χωρίς ρεύμα χωριά σε Πελοπόννησο και Εύβοια

εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ Παρασκευή 31.8.2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: