~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ...



- η Περιφέρεια στην πυρά

Το ΑΡΚΑΔΩΝ ΚΟΙΝΟΝ είναι από τους ελάχιστους φορείς που διέβλεπε, εκτιμούσε και τόνιζε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στον Νομό και στην Περιφέρεια. Και αυτό όχι από αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά από αντικειμενική εκτίμηση των γεγονότων. Σήμερα που η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η φτωχότερη της Ευρώπης των 15, η Αρκαδία είναι ένας από τους φτωχότερους Νομούς της Χώρας και είναι ορατή η κατάργηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συνειδητοποιούν παράγοντες και φορείς την τραγική κατάσταση που έχουμε περιέλθει. Στην μελέτη για την περιφερειακή ανάπτυξη (ΕΣΠΑ 2003) αναφέρεται ότι η Κορινθία, η Αργολίδα και μάλλον η Αρκαδία θα προσκολληθούν στην περιφέρεια Αττικής ενώ η Μεσσηνία και η Λακωνία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η Πελοπόννησος που είναι γεωγραφικά, πολιτιστικά και οικονομικά ενιαία περιοχή για χιλιάδες χρόνια, μοιράστηκε προ εικοσαετίας με αρνητικές συνέπειες που είναι σήμερα παραπάνω από εμφανείς. Αντί να αποκατασταθεί η ενότητα με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται, προχωρούν σε παραπέρα διαίρεση που μάλιστα είναι αντισυνταγματική.
Για να επιτευχθεί ο στόχος τους, αποδυναμώνουν εδώ και καιρό την Τρίπολη, το φυσικό διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου. Διέλυσαν το ΙΓΜΕ, αποχαρακτήρισαν από Περιφερειακό το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, κατάργησαν την ΔΥΠΕ (πρώην ΠΕΣΥ) και περιφερειακές υπηρεσίες οργανισμών που ελέγχονται από το Δημόσιο (ΟΤΕ, ΕΛΤΑ κτλ). Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αναπτύσσεται ανορθόδοξα έχοντας ξεφύγει, με παρεμβάσεις, από τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε την λειτουργία του κύριου κορμού στην Τρίπολη. Ο σιδηρόδρομος της κεντρικής Πελοποννήσου σταμάτησε την εμπορική δραστηριότητα (την πλέον προσοδοφόρα) προ εικοσαετίας, ανέστειλε την επιβατική το 2004, απαξιώνεται και είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσει και πως. Οι ενέργειες προς την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης συνεχίζονται. Η Τρίπολη είναι η μόνη πρωτεύουσα Περιφέρειας που δεν εντάσσεται στις πόλεις - πόλους ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι εκπληρεί όλους τους όρους του προγράμματος.
Η μελέτη για τον αγωγό αερίου αφήνει έξω την Τρίπολη και την βιομηχανική περιοχή και προορίζεται μόνο για την Μεγαλόπολη που και εκεί είναι αμφίβολο αν θα πάει αφού το δίκτυο υπερυψηλής τάσης Κορίνθου – Μεγαλόπολης – Πάτρας που σχεδιάζεται, μπορεί να υποκαταστήσει τις μονάδες της Μεγαλόπολης. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τις συνέπειες, οικονομικές και κοινωνικές για την Αρκαδία. Τα υποτιθέμενα έργα αγροτικής ανάπτυξης σε Τάκα και Κανδήλα έγιναν για τους εργολάβους. Δεν τηρήθηκαν ούτε περιβαλλοντικές, ούτε επιστημονικές αρχές, ούτε έχουν κάποια σημαντική οικονομική ωφέλεια για τους αγρότες. Ενδεικτικό του πώς εννοούν την διάθεση των –ελάχιστων- πόρων στην περιοχή είναι το σκάνδαλο στο λιμάνι του Λεωνιδίου. Η τελευταία ελπίδα για τον τόπο (το φετίχ τους), η ανάπτυξη του τουρισμού, αφήνεται στο έλεος των κερδοσκόπων, αφού οι μελέτες και σχεδιασμοί των οικολογικών πάρκων Μαινάλου και Πάρνωνα – υγρότοπου Μουστού παραμένουν στα συρτάρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Στην διοικητική μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται, και εξήγγειλε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, υπάρχει συναίνεση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων, των τοπικών αρχόντων, των βουλευτών και των πολιτευτών τους είναι τεράστια. Ούτε απαλλάσσει κάποιους που ψελλίζουν σήμερα για επιμέρους ζητήματα. Σημειωτέον ότι η μόνη πρωτεύουσα περιφέρειας στην οποία δεν έγινε προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είναι η Τρίπολη.
Σημαίνει κάτι αυτό;Αυτό που απαιτεί το συμφέρον του Νομού και της Πελοποννήσου είναι η ρήξη με την ακολουθούμενη πολιτική. Και εκεί θα κριθούν κόμματα, φορείς και πολιτικοί.
ΑΡΚΑΔΩΝ ΚΟΙΝΟΝ
Ανεξάρτητος Νομαρχιακός Συνδυασμός

* Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ Ιούλιος 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: