~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ O Νομοδιδάσκαλος του Έθνους

Είναι μια διαπρεπής φυσιογνωμία που έλαμψε σαν αστέρι πρώτου μεγέθους. Γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 1864 στην Καρύταινα. Είναι ο Νομοδιδάσκαλος του Έθνους.
Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα στη Νομική του ίδιου Πανεπιστημίου.
Το 1906 πολιτεύθηκε στην Αρκαδία όμως δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Το 1909 τον κάλεσαν να αναλάβει Υπουργείο, μα δε δέχτηκε επειδή δεν είχε ψηφιστεί από το λαό.
Η κυβέρνηση του Στέφανου Δραγούμη τον διόρισε καθηγητή του Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέση που δε δέχτηκε.
Στις 8 Αυγούστου 1910, αναδείχτηκε ο πρώτος βουλευτής Αρκαδίας και ήταν αρχηγός ομάδας βουλευτών στην Ελληνική Βουλή. Τον χαρακτήρισαν δε ως ανατέλλοντα ήλιο του κοινοβουλίου.
Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος στις 6 Οκτωβρίου 1910, εκτιμώντας τις ικανότητες του Δημητρακόπουλου, του έδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς να πάψει να διατηρεί την αυτοτέλειά του.
Στο υπουργείο αυτό παρέμεινε δεκαοχτώ μήνες και πρόσφερε μεγάλο έργο. Θέσπισε νόμους που ισχύουν ακόμη και σήμερα.
Αργότερα ίδρυσε δικό του κόμμα και στις 30 Αυγούστου 1916 του ανατέθηκε από το βασιλιά Κωνσταντίνο ο σχηματισμός κυβέρνησης, τον ετορπίλισε όμως η αγγλική πολιτική και κατέθεσε την εντολή.
Στις εκλογές του 1920 έφερε στη Βουλή 14 βουλευτές ο ίδιος όμως δεν πολιτεύτηκε γιατί ήταν άρρωστος και στις 21 Δεκεμβρίου 1921 πέθανε στη Bιέννη.
Άφησε μνημειώδες έργο, διατριβές νομικές, φιλολογικές κοινωνιολογικές κ.λ.π. Οι μελέτες του έχουν ταξινομηθεί σε τρεις μεγάλους τόμους "Νομικών Ενασχολήσεων" από τον καθηγητή Μπαλή.
Είχε πλατιά μόρφωση και γνώριζε 4 γλώσσες. Ήταν φοβερός ρήτορας και στη Βουλή τον άκουγαν με ανοιχτό το στόμα.
Για τη ζωή του, το έργο του, την προσφορά του και το ύψος του ηθικού του μεγαλείου, πολλά διηγήθηκαν άνθρωποι που τον έζησαν από κοντά. Αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα για όλους που ασχολούνται με τα "κοινά".

http://cgi.di.uoa.gr/~grad0039/Welcome.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: