~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Ανίκανοι να σβήσουν τη φωτιά




«E» 1/9-07
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΑΚΗΣ ΤΕΡΖΗΣ
pterzis@pegasus.gr

Για όγδοη ημέρα χθες από την έναρξη των μεγάλων πυρκαγιών, ο πύρινος εφιάλτης παρέμενε ζωντανός στην Πελοπόννησο.

Στην περιοχή της Καρύταινας στην Αρκαδία η πυρκαγιά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι τις πρωινές ώρες δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εστίες φωτιάς υπήρχαν στην περίμετρο της πυρκαγιάς και ειδικά βόρεια και νότια των χωριών Κοτίλι και Ανω Κοτίλι.

Τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή της Καρύταινας ενίσχυαν από αέρος αρκετά αεροσκάφη και ελικόπτερα, που έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού στις εστίες της φωτιάς.
Η αδυναμία στην κατάσβεση αποδίδεται από στελέχη της Πυροσβεστικής στο «ανάγλυφο της περιοχής», όπου οι ρίψεις νερού γίνονται από μεγάλο ύψος και δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αποδίδεται, επίσης, στις μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται τις μεσημβρινές ώρες, σε συνδυασμό με τον αέρα που αρχίζει να δυναμώνει.
Επιχειρησιακός αξιωματικός του Σώματος που ρωτήθηκε τι προβλέπει για την εξέλιξη της πυρκαγιάς αυτής καθώς και για τις άλλες μεγάλες φωτιές δεν εξέφρασε αισιοδοξία και απάντησε ότι δεν βλέπει να έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο πριν από τέσσερις ημέρες.
Χθες βγήκε από το επιχειρησιακό κέντρο του Χαλανδρίου και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Ανδρέας Κόης, ο οποίος πέταξε με ελικόπτερο σούπερ πούμα πάνω από την περιοχή της Καρύταινας, προκειμένου να συντονίσει τις επιχειρήσεις.
Στην περιοχή βρίσκονταν χθες και ο υπαρχηγός του Σώματος καθώς και ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος.

Αναζωπύρωση
Για το άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Πάρνωνα, στην περιοχή Αγριάνοι, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε χθες ότι το πρωί ήταν σε «έρπουσα» μορφή και για πολλές ώρες δεν παρουσίαζε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Από το μεσημέρι όμως και μετά, λόγω των ανέμων, η φωτιά αναζωπυρώθηκε και από «έρπουσα» εξελίχθηκε σε μεγάλο μέτωπο.
Για την κατάσβεσή της, χθες πήραν μέρος εννιά πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, καθώς επίσης και ισχυρή επίγεια δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην περιοχή Αετός εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα νέα πυρκαγιά, η οποία αντιμετωπίστηκε με ισχυρές επίγειες δυνάμεις και βρισκόταν σε ύφεση.


εφημ. ΕΘΝΟΣ Σάββατο 1.09.2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: