~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Σήμα κινδύνου για την τύχη των ζώων μετά τις φωτιές που κατέκαψαν τη χώρα


SOS για την πανίδα
ΑΠΕ
Μεγάλοι κίνδυνοι για την πανίδα από τις φωτιές

Δεκάδες ζώα κινδυνεύουν λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που κατέκαψαν τα δάση της Ελλάδας. Σήμα κινδύνου κρούουν επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις για καφέ αρκούδες, λαγούς, τσακάλια, πέρδικες, αγριογούρουνα και τη σπάνια χελώνα του πευκοδάσους της Στροφυλιάς, στη λίμνη Καϊάφα.
Οι ειδικοί τονίζουν στα «Νέα» ότι μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πάρνηθα, την Πεντέλη, την Αχαΐα, τον Γράμμο αλλά τις τελευταίες στον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, τα ζώα τώρα απειλούνται εκ νέου από το ανεξέλεγκτο κυνήγι, το στρες, την έλλειψη καταφυγίων και τροφής και τη διατάραξη του οικοσυστήματος.
Ειδικά για το θέμα της σπάνιας χελώνας του πευκοδάσους της Στροφυλιάς, ο δασολόγος δρ Νίκος Γεωργιάδης από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF αναφέρει ότι «λόγω της βραδύτητάς τους, η ονυχοχελώνα-εξαιρετικά σπάνια- και η γραμμωτή δεν θα πρόφτασαν να ξεφύγουν από τη φωτιά. Εκτιμούμε ότι πολλές θα έχουν αφανιστεί».
Προσθέτει, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται να επηρεάστηκε και τμήμα του βιοτόπου της χελώνας careta careta που βρίσκεται στις αμμοθίνες, δηλαδή στην παραλία του Καϊάφα. Οι χελώνες είναι το πιο ευάλωτο ζώο σε περίπτωση φωτιάς, καθώς δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα από τις φλόγες.
Στα ζώα που μπορεί να κινδενεύσουν συγκαταλέγεται η καφέ αρκούδα. Η φωτιά στο Γράμμο είχε επιπτώσεις στο «διάδρομο» επικοινωνίας του ελληνικού πληθυσμού της καφέ αρκούδας με τον υπόλοιπο βαλκανικό και υπάρχει ο φόβος μη ανανέωσης του πληθυσμού εάν δεν ληφθούν μέτρα.
Οι φωτιές στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο προκάλεσαν ζημιές στις περιοχές όπου φωλιάζει ο μικρός πληθυσμός τους και υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί ο αριθμός τους και στις δύο περιοχές, σημειώνουν «Τα Νέα».
Πέρδικες, αγριόχοιροι, λαγοί και άλλα θηρεύσιμα είδη αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικά δάση μετά τις φωτιές σε Αιγιαλεία, Πάρνηθα, Πεντέλη, Ταΰγετο και Πάρνωνα. Σε περίπτωση που κυνηγηθούν ανεξέλεγκτα μπορεί να υπάρξει μείωση του πληθυσμού τους. Ακόμη μεγαλύτερος για τη μείωση των πληθυσμών κάποιων ειδών είναι ο κίνδυνος στα δάση που έχουν ήδη καεί.

από το Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

whispering-planet είπε...

Στείλε μας μαιλ αν θες να γίνεις μέλος.
whispering.planet.admin@gmail.com