~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Πρόστιμο - μαμούθ στη ΔΕΗ για τα μάτια... Greenpeace: Δεν λύνει το πρόβλημα της χρήσης λιγνίτη



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας*
Πρόστιμο - μαμούθ ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για ρύπανση της ατμόσφαιρας επέβαλε στη ΔΕΗ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι «το 40% της εκπομπής αερίων της χώρας μας προέρχεται από τη ΔΕΗ, η συμμετοχή της οποίας είναι πολύ σημαντική και στα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης».
Όπως είναι γνωστό ο κ. Σουφλιάς έχει μπει στο στόχαστρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων μετά την ξεκάθαρη άρνησή του στην πρόταση για τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία είχε φλερτάρει προεκλογικά η Ν.Δ. έπειτα από την καταστροφή στην Ηλεία.
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων αφορούν τη λειτουργία των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών της Μεγαλόπολης- το πρόστιμο γι΄ αυτούς τους σταθμούς είναι 400.000 ευρώ- και της Κοζάνης ενώ για τους σταθμούς της Καρδιάς Πτολεμαΐδας και του Αγίου Δημητρίου, το πρόστιμο είναι 600.000 ευρώ.

Κατάληψη
Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν από χθες κάτοικοι διαμερισμάτων του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη Κοζάνης που πλήττεται περισσότερο από τη ρύπανση λόγω της λειτουργίας των δύο εργοστασίων της ΔΕΗ Καρδίας και Πτολεμαΐδας. Χθες πραγματοποίησαν δίωρη συμβολική κατάληψη στην πύλη του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας απαιτώντας να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση των ρύπων από τις καμινάδες. Οι κάτοικοι συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, αυτή τη φορά στον ΑΗΣ Καρδιάς. Όπως προέκυψε από τους ελέγχους των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, στα εργοστάσια της Μεγαλόπολης οι εκπομπές του διοξειδίου του θείου είχαν υπερβεί πολλές φορές τόσο το ωριαίο όσο και το ημερήσιο όριο που είναι επιτρεπτό για την προστασία της υγείας.
Στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς της Κοζάνης κατά τη διάρκεια του 2006, σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα αιωρούμενα σωματίδια είχαν υπερβεί πολλές φορές το ημερήσιο όριο που είναι επιτρεπτό για την προστασία της υγείας.

«Να τηρούνται οι όροι»

«Είμαι αποφασισμένος να εξαντλήσω κάθε περιθώριο αυστηρότητας προκειμένου να τηρούνται οι όροι που έχουν καθοριστεί για τη λειτουργία των σταθμών της ΔΕΗ. Έδωσα επίσης εντολή να συνεχιστούν οι έλεγχοι των επιθεωρητών σε όλους τους σταθμούς και οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάζονται άμεσα στον εισαγγελέα», τόνισε χθες ο κ. Σουφλιάς. Όπως έλεγαν πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ «η διαδικασία για την επιβολή του προστίμου άρχισε πριν από περίπου έξι μήνες και επιβλήθηκε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα “περιβαλλοντικό πρόστιμο” μετά τις ανεπαρκείς εξηγήσεις που έδωσαν οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ».

Καθυστερημένο πρόστιμο
Από την άλλη πλευρά ο κ. Χαραλαμπίδης, διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, είπε στα «ΝΕΑ» ότι «καλώς επιβλήθηκε το πρόστιμο για τη ρύπανση που προκαλούν οι σταθμοί της ΔΕΗ. Ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να μαθαίνουμε τον Σεπτέμβριο του 2007 ότι η ΔΕΗ προκαλούσε ρύπανση το 2006». Και συμπληρώνει: «Όλα αυτά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις κλιματικές αλλαγές και τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγουν οι μονάδες της ΔΕΗκυρίως διοξείδιο του άνθρακα. Για να μειωθεί η συμβολή της ΔΕΗ στο φαινόμενο του θερμοκηπίου πρέπει επιτέλους ν΄ αρχίσει η απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη και τα άλλα ορυκτά καύσιμα- κυρίως το πετρέλαιο. Και πώς μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση πάνω σε αυτό το πρόβλημα όταν εξετάζεται η εισαγωγή λιθάνθρακα στα ενεργειακά σενάρια;».

*από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 25.9.07

Δεν υπάρχουν σχόλια: