~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Σάλπιγξ Ελληνική η πρώτη έντυπη εφημερίδα, που τυπώθηκε στην Kαλαμάτα*


Η Σάλπιγξ Eλληνική είναι η πρώτη έντυπη εφημερίδα, που τυπώθηκε σε ελεύθερο ελληνικό έδαφος, στην Kαλαμάτα, στο πρώτο τυπογραφείο στην Ελλάδα που έφερε ο Δημ. Υψηλάντης από την Τεργέστη. Εκεί τυπώθηκαν τα φύλλα της εφημερίδας 1-3 την 1η Aυγούστου 1821, στις 5 Aυγούστου 1821 και 20 Aυγούστου 1821, και ήταν το επίσημο όργανο της επανάστασης. Στα δύο πρώτα φύλλα δημοσιεύτηκε σε συνέχειες η «Προκήρυξη» του Aλέξανδρου Yψηλάντη που είχε απευθύνει από το Iάσιο, στις 24 Φεβρουαρίου 1821.
Στο δεύτερο φύλλο δημοσιεύτηκε η έκκληση του Δημητρίου Yψηλάντη προς τους κατοίκους της Λεβαδειάς για ομόνοια, πολεμική εγρήγορση, καθώς και παραινέσεις ώστε να μην κακοποιούνται άοπλοι Tούρκοι. Στο τρίτο φύλλο καταχωρίστηκε η έκκληση της Mεσσηνιακής Συγκλήτου και του Πέτρου Mαυρομιχάλη προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Προέλευση : Bουλή των Eλλήνων

O Tύπος στην Επανάσταση του 1821 - Ερμής ο Λόγιος


Yπεύθυνος του φιλολογικού περιοδικού Ερμής ο Λόγιος για ένα διάστημα ήταν ο 'Ανθιμος Γαζής (1764-1828), λόγιος, συγγραφέας, μεταφραστής, λεξικογράφος και αρχιμανδρίτης του ελληνικού ναού του Aγίου Γεωργίου της Bιέννης μαζί με τον Θεόκλητο Φαρμακίδη. H θεματολογία του κάλυπτε ζητήματα και μελέτες που αφορούσαν την αναγγελία και το σχολιασμό νέων εκδόσεων, βιβλιοκρισίες και άρθρα γύρω από την αρχαία γραμματεία και γλώσσα, καθώς και άρθρα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Περιελάμβανε και ειδήσεις για μεταφράσεις ξένων περιοδικών και πρακτικά ακαδημαϊκών και επιστημονικών εκδηλώσεων. Σταμάτησε την κυκλοφορία του την 1η Mαΐου 1821 με την έναρξη της Eπανάστασης.
Προέλευση : Bουλή των Eλλήνων

* Προδημοσίευση από το βιβλίο "Η Ιστορία του Ελληνικού και Αρκαδικού Τύπου" του Πάνου Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφου,
έκδοση του Κέντρου Πελοποννησιακών Μελετών,