~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Η Ακροδεξιά στην εξουσία


του ΡΙΧΑΡΔΟΥ ΣΩΜΕΡΙΤΗ*
Η παρουσία του ΛΑΟΣ στη Βουλή είναι κάτι και το αρνητικό και το θετικό. Είναι λογικό ένα υπαρκτό ρεύμα να αντιπροσωπεύεται στο Κοινοβούλιο και όχι, έμμεσα, σε όλα σχεδόν τα κόμματα. Δεν είναι θετικό όταν ένα τέτοιο ρεύμα καθορίζει τις πολιτικές του κόμματος που κυβερνά. Και αυτό διαπιστώθηκε από την πρώτη ημέρα με τον αμφίβολης νομιμότητας υπουργικό φετφά για την απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της Στ' Δημοτικού. Είναι πολύ πιθανό ότι αύριο, αν υπάρξει κάποια συμβιβαστική λύση για το Μακεδονικό, η κυβέρνηση θα πληρώσει ακριβά τη λαϊκίστικη συνθηκολόγησή της. Μήπως θα έχουμε τον Καραμανλή στην κυβέρνηση και τον Καρατζαφέρη στην εξουσία;
Το πρόβλημα δεν είναι οι «λίγοι» βουλευτές του κ. Καρατζαφέρη ούτε καν το δημοκρατικά ανησυχητικό βιογραφικό ορισμένων από αυτούς: η Βουλή κατάφερε να εξημερώσει ακόμη και πατεντάτους χουντικούς, γιατί όχι και αυτούς; Το ανησυχητικό είναι η πολιτική και «ιδεολογική» σύμπνοια του ρεύματος που αντιπροσωπεύει με την ακραία πτέρυγα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας και με τόσα πασίγνωστα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Εστω και αν υπάρχουν προσωπικές διαφορές. Υπογράφοντας τότε το δήθεν «δημοψήφισμα» για τις ταυτότητες και τώρα την απόσυρση του βιβλίου ο κ. Καραμανλής χάρισε στους ακραίους το όπλο του εκβιασμού που η ισχνή πλειοψηφία του (ας ρωτήσει και τον κ. Μητσοτάκη) το κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνο. Το δυστύχημα είναι ότι το κόστος θα το πληρώσει ο τόπος.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ακροδεξιά και χριστοδουλική προπαγάνδα κατάφερε να αποκλείσει την κυρία Μαριέττα Γιαννάκου από τη Βουλή. Οχι για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το άρθρο 16, διότι οι αριστεροί δεν βάζουν σταυρούς στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ενώ προσωπικά ο κ. Καραμανλής ανέλαβε την υπεράσπιση της μεταρρύθμισης και του άρθρου 16. Αλλά για το βιβλίο. Η Ακροδεξιά ήθελε να «τιμωρηθεί» μια πολιτικός με περγαμηνές φιλελευθερισμού. Το κατάφερε μέσων των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό είναι ήττα για όλους. Και για το ίδιο το κράτος: η κυρία Γιαννάκου υπερασπίστηκε τις νόμιμες διαδικασίες έγκρισης των σχολικών βιβλίων. Ο βιαστικός διάδοχός της παρέδωσε τη νομιμότητα στους εθνικά φωνακλάδες.

Αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι, η παρουσία του ΛΑΟΣ στη Βουλή δεν θα συμβάλει σε εκκαθάριση των πολιτικών πραγμάτων αλλά σε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση. Ο κ. Καραμανλής και οι συν αυτώ παρέδωσαν ήδη στους εαυτούς τους καμένα δάση και ατιμώρητη διαφθορά. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα παραδώσουν αύριο στους διαδόχους τους και καμένη δημοκρατική νομιμότητα.

Το ΒΗΜΑ, 30/09/2007