~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Λίγα λεπτά διαλογισμού διώχνουν το άγχος *


Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυξάνει την πνευματική διαύγεια
ΤΟΥ JONATHANBRΟWΝ
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ορεγκον για τα αποτελέσματα που έχει ο διαλογισμός στον άνθρωπο. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ακόμη και λίγα λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορούν όχι μόνο να διώξουν το άγχος αλλά και να αυξήσουν την πνευματική διαύγεια και τις νοητικές ικανότητες.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συμμετοχή των εθελοντών σε συνεδρίες ολοκληρωμένου διαλογισμού, που συνδυάζει το σώμα και το πνεύμα, διάρκειας 20 λεπτών για περισσότερες από πέντε ημέρες, οδήγησε σε μεγαλύτερη βελτίωση στη συγκέντρωση και στη διάθεση και σε χαμηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, θυμού και κούρασης σε σχέση με φοιτητές ομάδας ελέγχου που ακολούθησαν τεχνικές απλής χαλάρωσης.
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι τα αποτελέσματα του διαλογισμού είναι άμεσα, αφού μέσα στην πρώτη εβδομάδα που θα ξεκινήσει κάποιος να διαλογίζεται, και μάλιστα όχι για πολλή ώρα, θα δει σημαντική βελτίωση στην ψυχική και στην πνευματική του κατάσταση.
Κανένας δεν γνωρίζει ποιος και πότε ανακάλυψε τον διαλογισμό, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συγκλίνουν στην άποψη ότι οι πρώτοι που σταύρωσαν τα πόδια τους και άρχισαν να «απομονώνονται» στον εαυτό τους ήταν μέλη ινδικών φυλών την ίδια περίπου εποχή που στην Αίγυπτο κατασκευαζόταν η τελευταία πυραμίδα.
Στην Ινδία υποστηρίζεται ότι ο διαλογισμός «αποκαλύφθηκε» στον άνθρωπο από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, αλλά οι ιστορικοί εκτιμούν με βάση τα ευρήματα που έχουν στη διάθεσή τους ότι οι πρώτες μορφές διαλογισμού και γιόγκα κάνουν την εμφάνισή τους πριν από περίπου 3.000 χρόνια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ολοκληρωμένος διαλογισμός περιλαμβάνει πολλές τεχνικές σώματος και πνεύματος, όπως σωματική χαλάρωση, ρύθμιση αναπνοής και άλλες, οι οποίες έχουν αποκαλύψει τις θετικές ιδιότητές τους στη συγκέντρωση, στα συναισθήματα και στην κοινωνική συμπεριφορά.

5 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ
Γέλιο: Το ρητό «το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο» δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού το γέλιο ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αντίδρασης του οργανισμού ενάντια στο άγχος.
Διατροφή: Μείωση ή και διακοπή της κατανάλωσης καφεΐνης, οινοπνευματωδών και άλλων τροφών και ουσιών που αυξάνουν την ένταση, καθώς και αντικατάστασή τους από τροφές που έχουν υψηλά ποσοστά μαγνησίου όπως τα λαχανικά.
Περιβάλλον: Η διατήρηση των προσωπικών χώρων όπου περνάει κάποιος τη ζωή του (σπίτι, γραφείο κτλ.) τακτοποιημένων και καθαρών τον ηρεμεί και τον χαλαρώνει, ενώ το αντίθετο προκαλεί κακή διάθεση και εκνευρισμό.
Σεξ: Ερευνα ειδικών του Πανεπιστημίου Ρaisley αποκάλυψε ότι το σεξ αποτελεί παράγοντα που εκτονώνει την εσωτερική ένταση και τα νεύρα.
Τεχνικές αναπνοής: Αν κάποιος έρθει αντιμέτωπος με μια κατάσταση που τον αγχώνει ή τον εκνευρίζει, θα πρέπει να αρχίσει να παίρνει βαθιές ανάσες. Υπάρχουν πολλές τεχνικές αναπνοής, τις οποίες μπορεί κάποιος να κάνει οπουδήποτε και αν βρίσκεται.

*από ΤΟ ΒΗΜΑ 11.10.2007

Πανευτυχής ο τιμηθείς με το Νομπέλ Χημείας γερμανός επιστήμονας Γκέρχαρντ Ερτλ


Εμαθε για τη βράβευση την ημέρα των γενεθλίων του Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Πανευτυχής ο τιμηθείς με το Νομπέλ Χημείας γερμανός επιστήμονας Γκέρχαρντ Ερτλ πολιορκείται από κάμερες και δημοσιογράφους λίγο μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του
ΕΡΑ/ JΟΗΑΝΝΕS ΕΙSΕLΕ Ο Γκέρχαρντ Ερτλ γεννήθηκε το 1936 στο Μπαντ Κάνστατ της Γερμανίας και σπούδασε Φυσικοχημεία στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Είναι πλέον ομότιμος καθηγητής αλλά συνεχίζει να ασχολείται με την έρευνα στο Βερολίνο στο ερευνητικό κέντρο Μαξ Πλανκ. Εμαθε ότι του απονέμεται το Νομπέλ Χημείας χθες, ακριβώς δηλαδή την ημέρα των γενεθλίων του, και βέβαια ένας εβδομηντάρης διάσημος και φτασμένος έχει το περιθώριο, όπως έκανε αμέσως μόλις έμαθε το αφάνταστα ευχάριστο- όπως είπεγια αυτόν νέο, να αναρωτηθεί αν πλέον μπορεί να αλλάξει κατά πολύ τη ζωή του το 1 εκατ. ευρώ που συνοδεύει το βραβείο. Ετσι δεν σκοπεύει να αλλάξει τις συνήθειές του και θα συνεχίσει απλώς την έρευνά του, ενώ το βράδυ των γενεθλίων του λίγοι πολύ κοντινοί του άνθρωποι θα είναι προσκαλεσμένοι για να τον συγχαρούν και να μοιραστούν τη χαρά όλης της οικογένειας.

* από ΤΟ ΒΗΜΑ 11.10.07

«Εφυγε» ο δημοσιογράφος Νικήτας Λιοναράκης


Εφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 57 ετών, από οξύ καρδιακό επεισόδιο, ο δημοσιογράφος Νικήτας Λιοναράκης (φωτογραφία), σημαίνον στέλεχος του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος. Γόνος οικογένειας στρατιωτικών, ο Ν. Λιοναράκης εντάχθηκε από νωρίς στον «Ρήγα Φεραίο» και αγωνίστηκε κατά της στρατιωτικής χούντας. Συμμετείχε στην κατάληψη της Νομικής, το 1972, και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1973, ενώ διώχθηκε και βασανίστηκε για την αντιδικτατορική δράση του. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ν. Λιοναράκης ξεκίνησε τη δημοσιογραφική σταδιοδρομία του από την εφημερίδα «Η Αυγή», εργάστηκε στις εφημερίδες «Εθνος» και «Νέα Μεσημβρινή» και στη συνέχεια στην ΕΡΤ, όπου διετέλεσε διευθυντής των Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΑ. Υπήρξε αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Greenpeace, ενώ πρωτοστάτησε στην ανάδειξη του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα και της Αυτοδιοίκησης. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 5.30 μ.μ. από την εκκλησία του Νεκροταφείου Παπάγου. Παράκληση της οικογένειάς του αντί στεφάνων να προσφερθούν δωρεές στην Greenpeace.

*από ΤΟ ΒΗΜΑ - 11/10/2007

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ


Ετοιμάζονται δύο μοντέλα για τη δομή του κράτους
Αλλαγές θα επέλθουν και στον εκλογικό χάρτη της χώρας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο υπουργοί Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος (αριστερά) και Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Δ ύο μοντέλα για τη διοικητική δομή της χώρας επεξεργάζεται η κυβέρνηση, κατ΄ εντολήν του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος αποφάσισε να... παγώσει προσώρας η κατάρτιση του νέου εκλογικού νόμου. Υπέρ της απόφασης του Πρωθυπουργού να μην έλθει άμεσα προς ψήφιση ο νέος εκλογικός νόμος στη Βουλή, που επιβεβαιώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, συνηγορεί τόσο η αποσαφήνιση της νέας διοικητικής δομής της χώρας, η οποία θα επηρεάσει αντικειμενικά και τον «εκλογικό χάρτη», όσο και οι εξελίξεις στο ΠαΣοΚ, που παραμένουν, προς το παρόν τουλάχιστον, εξαιρετικά θολές.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος έκανε γνωστό χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή ότι μία από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως απορρέει και από τη σχετική δέσμευση του Πρωθυπουργού, είναι η επανέναρξη του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της μη άμεσης κατάθεσης του νέου εκλογικού νόμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να επανεξετασθούν οι ρυθμίσεις του. Παρ΄ ότι όμως ο κ. Παυλόπουλος, μιλώντας στην Κυβερνητική Επιτροπή, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το νέο διοικητικό σχήμα, στο Μαξίμου έχουν ήδη κατατεθεί δύο σενάρια.
Το πρώτο σενάριο, που θεωρείται εξαιρετικά ριζοσπαστικό και το οποίο εξετάζει σοβαρά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς υπέρ αυτού έχουν ταχθεί κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όλοι σχεδόν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλοι ανεξαιρέτως οι επιστημονικοί φορείς, προβλέπει τα εξής: Πρώτον, μεταφορά του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια, καθώς με βάση το Σύνταγμα, όπως αναθεωρήθηκε το 1991, οι αυτοδιοικητικές δομές στη χώρα θα πρέπει να είναι δύο.
Στόχος είναι, μ΄ άλλα λόγια, οι δύο νέες αυτοδιοικητικές δομές να είναι οι δήμοι και οι περιφέρειες, αντί για του δήμους και τις νομαρχίες που είναι σήμερα.
Δεύτερον, μείωση του αριθμού των περιφερειών από 13 που είναι σήμερα σε 6 ή 7, κάτι που οδηγεί τη χώρα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Κάτι τέτοιο έχουν συστήσει στην κυβέρνηση, εκτός των άλλων, και στελέχη της Κομισιόν με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Τρίτον, κατάργηση των νομαρχιών με τη μορφή που έχουν σήμερα και μετατροπή τους σε αποκεντρωμένες μονάδες των υπό σύσταση περιφερειών. Τέταρτον, μείωση του αριθμού των δήμων από 1.034 που είναι σήμερα σε περίπου 400, καθώς προβλέπεται να συσταθούν δύο περίπου δήμοι σε καθένα από τα 200 περίπου παλιά επαρχεία. Πέμπτον, άμεση εκλογή του νέου περιφερειάρχη, όπως και των επικεφαλής των αποκεντρωμένων νομαρχιών, που θα συναπαρτίζουν το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο υποστηρίζουν κυρίως ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος και, όπως ήταν φυσικό, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δ.Δράκος, προβλέπει τα εξής:
Πρώτον, διατήρηση του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης στις νομαρχίες, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα, παρ΄ ότι σχεδόν όλοι οι επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα είχε νόημα μόνο την περίοδο του 1980, ενώ, από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η διαπίστωση ότι οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις έχουν αποτύχει ουσιαστικά στον ρόλο τους.
Δεύτερον, μείωση του αριθμού των νομαρχιών από 52 που είναι σήμερα σε 16 ή 17 και μετατροπή τους σε διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις στα πρότυπα των υπερνομαρχιών, με διατήρηση όμως παράλληλα των υφισταμένων νομαρχιών με τη μορφή των νομαρχιακών διαμερισμάτων.
Τρίτον, μείωση του αριθμού των δήμων από 1.034 σε 400. Τέταρτον, μείωση του αριθμού των περιφερειών από 13 σε 5 ή 6 με καθαρά οικονομικά-αναπτυξιακά κριτήρια, έτσι ώστε να απορροφούνται αποτελεσματικότερα τα κοινοτικά κονδύλια, αν και για ένα μεταβατικό διάστημα οι 13 διοικητικές περιφέρειες θα παραμείνουν ως έχουν σήμερα.
Ανεξαρτήτως του μοντέλου που θα επιλεγεί τελικά, γεγονός είναι ότι η νέα διοικητική διάρθρωση θα δημιουργήσει έντονους τριγμούς και αναταράξεις, ενώ, αντικειμενικά, θα επηρεάσει και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο, παρ΄ ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αποσυνδεθούν τα δύο θέματα. Υπάρχει όμως μία πραγματικότητα: ο νέος εκλογικός νόμος, που δεν αναμένεται να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα της Βουλής, θα ισχύσει μετά το 2011, όταν θα έχει δρομολογηθεί ο νέος διοικητικός χάρτης. Ισως αυτό να ερμηνεύει και την εμμονή του κ. Παυλόπουλου να υιοθετήσει η κυβέρνηση το σενάριο της «ήπιας προσαρμογής» , που διατηρεί εν πολλοίς τις ισχύουσες εκλογικές περιφέρειες οι οποίες θα ταυτίζονται με τα νομαρχιακά διαμερίσματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να έχει αποσαφηνισθεί ποιο μοντέλο διοικητικής διάρθρωσης θα επιλεγεί.
Στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι, εκτός των άλλων, να «κεφαλαιοποιήσει» μέσω της διοικητικής αναδιάρθρωσης και το πολιτικό πλεονέκτημα που απέκτησε στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στην πράξη όμως εκτιμάται ότι θα επέλθουν τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η επιλεκτική μείωση των δήμων και κυρίως των νομαρχιών θα δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις, κατά πολύ εντονότερες από τις αντιδράσεις που δημιούργησε ο «Καποδίστριας Ι», κυρίως, στις τοπικές κοινωνίες. Και αυτό παρ΄ ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια μακρά περίοδος προσαρμογής.
Είναι ενδεικτικό ότι για τις συνενώσεις των δήμων θα δοθεί μια περίοδος προσαρμογής ως τις 31.12.2008, κατά την οποία θα κληθούν οι δήμοι να επιλέξουν με ποιους θα συνενωθούν, με βάση και ισχυρά κίνητρα τα οποία θα χορηγηθούν, ώστε να διευκολυνθεί η σχετική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση πάντως η νέα διοικητική διάρθρωση δεν πρόκειται να ισχύσει πριν από τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του 2011.

*από ΤΟ ΒΗΜΑ 11/10/2007

«Εδώ είναι του Ρασούλη»


Σελίδες εξομολόγησης στον Ιανό του ΜΑΝΩΛΗ ΡΑΣΟΥΛΗ
Ενας τολμηρός, λυρικός αλλά και ανατρεπτικός δημιουργός, ο κρητικός τραγουδοποιός Μανώλης Ρασούλης (φωτογραφία) παρουσιάζει στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24) το (εξομολογητικό) βιβλίο «Εδώ είναι του Ρασούλη» και παράλληλα μουσική παράσταση στην οποία θα συνδράμουν η κόρη του Ναταλί και ο Παντελής Θεοχαρίδης. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων, οι Αλέκος Αλαβάνος, Μάνος Ελευθερίου, Νίκος Μαμαγκάκης, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Κοντογιάννης. Ωρα έναρξης: 20.00.

*από ΤΟ ΒΗΜΑ - 11/10/2007

Ελληνική χαρακτική στο Μέτσοβο



Ενα πανόραμα της ελληνικής χαρακτικής παρουσιάζεται στο Μέτσοβο, στην Πινακοθήκη Ευ. Αβέρωφ, υπό τον τίτλο «Η Ελληνική Χαρακτική Σήμερα». Τη μεγάλη έκθεση, η οποία θα διαρκέσει ως τις 10 Δεκεμβρίου, συνδιοργανώνουν η Ενωση Ελλήνων Χαρακτών και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των άλλων, συμμετέχουν οι δημιουργοί Ο. Αννιτσάκης, Μ. Αρφαράς, Γ. Γουρζής, Ν. Δεσεκόπουλος, Ελένη Κάπρου, Αρια Κομιανού, Ντίνα Κώτσιου (έργο της στη φωτογραφία), Τόνια Νικολαΐδου, Τζένη Μαρκάκη, Ινές Πικέρας-Γκαρθία, Ειρήνη Ποδηματά-Στεφανάκη, Χ. Σανταμούρης, Αμαρυλλίς Σινιόσογλου, Μαρία Σπύρου, Γ. Στεφανάκις κ.ά. Συνολικά συμμετέχουν 52 χαράκτες με έργα χαραγμένα και τυπωμένατη διετία 2006-7 με σκοπό να εστιάσουν στο σήμερα της ελληνικής χαρακτικής, καλώντας τους καλλιτέχνες να καταθέσουν την εικαστική πρότασή τους μέσα από τις πολλές και ποικίλες δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη αυτή τέχνη.

* ΤΟ ΒΗΜΑ - 11/10/2007

Το 1814 έφτασε ο πρώτος Έλληνας στην Αυστραλία



Όλοι πιστεύουν πως οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία τον Αύγουστο του 1829 και ήταν κατάδικοι. Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της εφημερίδας The Gold Coast Bulletin που αναφέρεται στην μετανάστευση των Ελλήνων στην Αυστραλία, ο πρώτος που πάτησε το πόδι του σε αυστραλιανό έδαφος ήταν ο Γιώργος Πάπας το 1814.
Ο Πάπας, όπως αναφέρεται ήταν μέλος στο πλήρωμα του βρετανικού στόλου εποικισμού, και όταν έφτασε στην Αυστραλία, αφού εγκατέλειψε το πλοίο του, παντρεύτηκε μία ιθαγενή (Αβορίγινα) και εγκαταστάθηκε στο Σίδνεϊ.
Οι επόμενοι Έλληνες που έφτασαν στην πέμπτη ήπειρο ήταν 7 Υδραίοι ναυτικοί που συνελήφθηκαν από το Βασιλικό Βρετανικό Ναυτικό για πειρατεία και στάλθηκαν στην Αυστραλία ως κατάδικοι το 1829. Μεγάλος αριθμός Ελλήνων ωστόσο έφτασε στην Αυστραλία τον 19 αιώνα, την εποχή του πυρετού του χρυσού.
Πολλοί από αυτούς παντρεύτηκαν Ιρλανδέζες, αγγλοποίησαν τα ονόματά τους και έμειναν για πάντα στην Αυστραλία. Το επόμενο μεγάλο κύμα σημειώθηκε μεταξύ 1947 και 1982, όταν περίπου 250.000 Έλληνες έφθασαν στην Αυστραλία. Σήμερα η Ελληνική κοινότητα μετρά περίπου 600.000 με 700.000 μέλη, αναφέρει το δημοσίευμα.
*από το ΑΠΕ