~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

"Η Καρύταινα, η Ανδρίτσαινα, η Στεμνίτσα, το Ελληνικό έγιναν γνωστοί προορισμοί"

«Πέρσι αυτήν την περίοδο ξεκινούσαν πέντε πέντε οι βάρκες για να κατέβουν τον Λούσιο. Διώχναμε κόσμο γιατί στα γκρουπ δεν υπήρχαν κενές θέσεις. Τώρα γεμίζει μια βάρκα και αυτή με το ζόρι»
Μοναξιά στον Παράδεισο του Λούσιου
«Δυστύχημα και πυρκαγιές μάς κατέστρεψαν», λένε οι κάτοικοι και εκπέμπουν SΟS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ
«Η Καρύταινα, η Ανδρίτσαινα, η Στεμνίτσα, το Ελληνικό έγιναν γνωστοί προορισμοί. Φτιάχτηκαν ξενώνες, εστιατόρια, εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού άνοιγαν η μια μετά την άλλη. Τώρα όλα αυτά δείχνουν να γκρεμίζονται», λέει ο Τάκης Μπαλάσκας (στη φωτογραφία- δεξιά), εκπαιδευτής ράφτινγκ και ιδιοκτήτης εταιρείας εναλλακτικού τουρισμού. Και συμπληρώνει: «Φόβισε πολύ τον κόσμο το δυστύχημα του Μαΐου»
«Πέρσι, αυτήν την περίοδο, ξεκινούσαν πέντε πέντε οι βάρκες για να κατέβουν τον Λούσιο. Διώχναμε κόσμο γιατί στα γκρουπ δεν υπήρχαν κενές θέσεις. Τώρα γεμίζει μια βάρκα και αυτή με το ζόρι. Εάν πέρσι έρχονταν 100 άτομα κάθε Σαββατοκύριακο για ράφτινγκ, φέτος έρχονται με το ζόρι 5».
O κ. Βασίλης Μπαρμπαρέσσος ασχολείται επαγγελματικά με τα εξτρίμ σπορ και είναι ιδιοκτήτης εταιρείας στην Καρύταινα Αρκαδίας. Διαχειρίζεται μια βάση απ΄ όπου ξεκινάνε ομάδες νέων ανθρώπων για ράφτινγκ, για κανό, για πεζοπορία και ήδη δηλώνει απελπισμένος από την κατάσταση που αντιμετωπίζει τη φετινή σεζόν- η οποία υποτίθεται ότι έχει αρχίσει από τα μέσα Οκτωβρίου. Δεν είναι ο μόνος. «Στην περιοχή μας, στην Αρκαδία, συνέβησαν πολλά άσχημα γεγονότα μαζεμένα αυτήν την χρονιά. Στα τέλη Μαΐου υπήρξε το τραγικό δυστύχημα στον Λούσιο. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάνοντας πεζοπορία μέσα στο φαράγγι του ποταμού. Η σορός ενός εξ αυτών δεν έχει ακόμα βρεθεί παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσοι μήνες. Το γεγονός αυτό συγκλόνισε. Ενώ κατά μέσο όρο, Ιούνιο και Ιούλιο έρχονταν συνολικά γύρω στα 600 άτομα για δραστηριότητες, το αντίστοιχο δίμηνο φέτος είχαν έρθει μόλις 28», λέει ο κ. Αλέκος Παπαβασιλόπουλος, ιδιοκτήτης εταιρείας εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή. «Και σαν μην έφταναν αυτά, ήρθαν και οι φωτιές του καλοκαιριού. Έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα». Σε αδιέξοδο. Οι επαγγελματίες της Αρκαδίας εκτιμούν ότι βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο. «Η περιοχή άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ήταν η εποχή που οι κάτοικοι των πόλεων, και ιδιαίτερα της Αθήνας, ανακάλυπταν ότι και τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα προσφέρονται για εκδρομές», λέει ο κ. Τάκης Μπαλάσκας, εκπαιδευτής ράφτινγκ και ιδιοκτήτης εταιρείας εναλλακτικού τουρισμού. «Η Καρύταινα, η Ανδρίτσαινα, η Στεμνίτσα, το Ελληνικό έγιναν γνωστοί προορισμοί. Φτιάχτηκαν ξενώνες, εστιατόρια, εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού άνοιγαν η μια μετά την άλλη. Τώρα όλα αυτά δείχνουν να γκρεμίζονται», λέει. «Πρέπει η Πολιτεία, οι φορείς, να βοηθήσουν. Να διοργανώνουν εκδρομές εδώ στην περιοχή. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περισσότερες από 600 κλίνες και δεν γεμίζει ούτε το 10%. Ο τζίρος των εστιατορίων τα Σαββατοκύριακα είναι πλέον μερικές δεκάδες ευρώ», υπογραμμίζει ο κ. Μπαρμπαρέσος. «Νιώθω ασφαλής». «Το θέμα της ασφάλειας μας απασχολεί», επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Πολυχρονόπουλος. Είναι ένας από τους λίγους που επιμένει να κατεβαίνει τον Λούσιο. «Εγώ είμαι εδώ με κάποιους φίλους και νιώθω απόλυτα ασφαλής. Θα συμβούλευα όποιον επιθυμεί να κάνει ράφτινγκ να κάνει μια σωστή έρευνα αγοράς ανάμεσα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται και να το τολμήσει», συμπληρώνει. «Η προσέλευση του κόσμου είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με πέρσι. Ολόκληρη η περιοχή έχει πληγεί, αλλά περισσότερο η Καρύταινα γιατί είναι πολύ κοντά στο χωριό που συνέβη το δυστύχημα», λέει ο κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Καρύταινα. «Πυρκαγιές και δυστύχημα μας κατέστρεψαν. Στους διπλανούς δήμους η κρίση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Τα χωριά είναι άδεια, έρημα. Οι επαγγελματίες της περιοχής μας έχουν έρθει σε απόγνωση. Κάποια μαγαζιά έκλεισαν ήδη», επισημαίνει ο δήμαρχος Γόρτυνος Κωνσταντίνος Μιχόπουλος.
Μαύρη Κυριακή με 8 νεκρούς
*από ΤΑ ΝΕΑ Σάββατο 24.11.2007