~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ

ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ 





    Αξιότιμε κ. Διευθυντά
 Σας αποστέλλουμε κείμενο με τίτλο ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ, προκειμένου να δημοσιευθεί στην έγκυρη και έγκριτη εφημερίδα ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ.
 Επισυνάπτεται φωτογραφία από την εκδήλωση "Το νόστιμον ήμαρ της τέχνης της Πέτρας", στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
                            Ευχαριστούμε για τη συνεργασία
                                   Με εκτίμηση
            Ο Πρόεδρος                                    Η Γεν. Γραμματέας
           Ι. Τσιαούσης                                   Αγγ. Αναστοπούλου

~~~~~~~~~~~~

     ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ       

03-02-2018 – «Το νόστιμον ήμαρ της τέχνης της πέτρας», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, η εκδήλωση με τίτλο «Το νόστιμον ήμαρ της τέχνης της πέτρας», που ήταν και η πρώτη, στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εισηγητές υψηλού κύρους (κ. Γκανιάτσας-καθηγητής ΕΜΠ, κ. Φωτοπούλου-Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ, Τμήμα Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κ. Τσιαούσης, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης), έδωσαν μια πλήρη εικόνα της Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας, ως στοιχείο της Ευρωπαϊκής και Εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Σκιαγραφήθηκε επίσης η θέση της κληρονομιάς των μαστόρων στο παρόν και το μέλλον, μέσω της δημιουργίας του Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Σχολής Μαθητείας της Πέτρας, στα Λαγκάδια. Τμήμα της προσπάθειας αυτής των Ανθέων , για τη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της τέχνης των Λαγκαδινών μαστόρων, είναι και το 2ο Εργαστήρι Πέτρας που θα πραγματοποιηθεί στα Λαγκάδια (30 Ιουλίου-05 Αυγούστου 2018), στο πλαίσιο των Γιορτών της Πέτρας 2018, προκειμένου να εκπαιδευθούν νέοι μαστόροι και μηχανικοί στην παραδοσιακή αυτή τέχνη. 
Οι φετινές Γιορτές της Πέτρας (Εργαστήρι και δορυφόρες πολιτιστικές εκδηλώσεις) έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θα γίνονται παραλλήλως και σε συνεργασία με το Θερινό Σχολείο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και το Αγροτικό Τοπίο που διοργανώνεται στη Δημητσάνα, από τη Δ/νση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.
Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, καταξιωμένοι μουσικοί με διεθνή καριέρα και πλούσια συνθετική και εκτελεστική εμπειρία (Σοφία Μαυρογενίδου, Δέσποινα Χωματίδου και Fabiola Oheda), ενθουσίασαν το κοινό με μια υψηλής αισθητικής συναυλία.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας, η κ. Φωτοπούλου- Διευθύντρια ΑΠΚΝΠΑ και ο κ. Δρίνης-Προϊστάμενος ΝΠΑ Υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Γενάδης - Αντιπρόεδρος Πανγορτυνιακής Ενωσης, ο κ. Δημαράς-Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, Μέλη του ΔΣ της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, ο πρώην Δήμαρχος Λαγκαδίων κ. Κούλης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.
24-25/03/2018. Συνάντηση εργασίας για το Κέντρο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής
Ιδιαίτερα παραγωγική υπήρξε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Λαγκάδια, με τη συμμετοχή του Προέδρου των Ανθέων Γ. Τσιαούση, του Αντιπροέδρου Γ. Κατσιούφη, του καθηγητή ΕΜΠ Β. Γκανιάτσα, των πολιτικών μηχανικών Χρ. Βαχλιώτη, Χρ. Παπαδόπουλου και των μαστόρων Παν. Γκιώκα, Στάθη Καγιούλη και Κ. Γκιώκα. Έγινε αυτοψία στο κτίριο Ρηγόπουλου, εκ μέρους των πολιτικών μηχανικών, με σκοπό την εκπόνηση της στατικής μελέτης και λήψη δειγμάτων για
εργαστηριακή εξέταση. Συζητήθηκαν επίσης οι επόμενες ενέργειες για τα σωστικά μέτρα καθώς και ο συνολικός σχεδιασμός του κτιρίου. Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες για το κτίριο Ρηγόπουλου που προορίζεται να στεγάσει το Κέντρο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής. 
Τα Άνθη της Πέτρας, καλούν τους πολίτες που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στη συλλογή υλικών και άυλων τεκμηρίων (εργαλεία, φωτογραφίες, συμβόλαια, συμφωνητικά, προφορικές μαρτυρίες, τραγούδια, ιστορίες κλπ), προκειμένου να εμπλουτισθεί η ήδη υπάρχουσα συλλογή, να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τηλεφωνικά η μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email: info@anthitispetras.gr ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: