~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ - Το 1ο Εργαστήρι Πέτρας, στα Λαγκάδια Γορτυνίας, με την εντυπωσιακή συμμετοχή εκπαιδευομένων μηχανικών και τεχνιτών από ολόκληρη την Ελλάδα, περιελάμβανε την εκπαίδευση στην παραδοσιακή τέχνη της πέτρας με την καθοδήγηση παλιών Λαγκαδινών μαστόρων

   ΑΝΘΗ  ΤΗΣ  ΠΕΤΡΑΣ   

Αναγκαία η δημιουργία Σχολής Μαθητείας της Τέχνης της Πέτρας στα Λαγκάδια 
με στόχο την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς μαστόρων

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΕΤΡΑΣ πού πραγματοποιήθηκαν 1-5 Αυγούστου 2017 στα Λαγκάδια Αρκαδίας και διοργανώθηκαν από τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας.


  Το 1ο Εργαστήρι Πέτρας, με την εντυπωσιακή συμμετοχή εκπαιδευομένων μηχανικών και τεχνιτών από ολόκληρη την Ελλάδα, περιελάμβανε την εκπαίδευση στην παραδοσιακή τέχνη της πέτρας με την καθοδήγηση παλιών Λαγκαδινών μαστόρων. Ο ενθουσιασμός κυριάρχησε ανάμεσα στους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι συμμετείχαν με αφοσίωση και πάθος κατορθώνοντας να ολοκληρώσουν τα έργα πού είχαν προγραμματισθεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος (καμάρα, γωνία, τοίχο ξερολιθιάς) και τα οποία και θα παραμείνουν στο χώρο ως σύμβολα της αναβίωσης της μαθητείας στην τέχνη της πέτρας.
 Έτσι τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία Σχολής Μαθητείας της Τέχνης της Πέτρας με στόχο την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς μαστόρων πού θα αποκαταστήσουν τα παλιά κτίσματα και θα μπορούν να κτίζουν νέα, βασιζόμενοι σε σωστές τεχνικές με άξονα την Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική.


 Στο θεωρητικό μέρος του Εργαστηρίου, συμμετείχαν, με υψηλής ποιότητας εισηγήσεις, οι καθηγητές  ΕΜΠ κ. Βασίλης Γκανιάτσας και κ. Μανώλης Κορρές-Ακαδημαικός, ο καθηγητής ΑΠΘ κ. Αργύρης Πετρονώτης και ο αρχιτέκτων κ. Γιώργος Πετράκης. Τις διαλέξεις παρακολούθησαν  ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αγγελος Παπαγγελόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Αγγελος Σπηλιόπουλος, η Διευθύντια της Σχολής Λιθοξοίας Επιδαύρου κ. Θεοδ. Αντωνοπούλου     κ.α.

Οι Γιορτές ολοκληρώθηκαν στις 5 Αυγούστου με την τελετή λήξης πού περιελάμβανε δύο μέρη. Στο 1ο μέρος, με το κλείσιμο του Εργαστηρίου, έγινε παρουσίαση των έργων των μαθητών, διατυπώθηκαν προτάσεις από εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, κ. Βασίλης Γκανιάτσας, διατύπωσε τα πρώτα συμπεράσματα από το πενθήμερο Εργαστήριο. Η απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής στους εκπαιδευόμενους, έγινε από τον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, κ. Αργ. Πετρονώτη. Στην τελετή κλεισίματος του Εργαστηρίου παραβρέθηκε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Φωτοπούλου.   
Ακολούθησε, το δεύτερο μέρος, με το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Καλώς ήρθες κ. Κορύλλε». Αρχικά η γραμματέας των ΑΝΘΕΩΝ κ. Αγγελική Αναστοπούλου παρουσίασε τη φιλοσοφία της παράστασης. Ο Πρόεδρος κ. Τσιαούσης απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Φωτοπούλου, αναφέρθηκε στη σημασία της πρόσφατης ένταξης της Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας των Λαγκαδίων, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία των πρωτοβουλιών των ΑΝΘΕΩΝ καθώς και στην υποστήριξη του Δήμου για τη δημιουργία Σχολής Μαθητείας της Τέχνης της Πέτρας. 
Τέλος, το μουσικοθεατρικό δρώμενο, με την σπουδαία υποκριτική τέχνη του Γιώργου Μιχαλακόπουλου, γοήτευσε το πλήθος του κοινού πού συγκεντρώθηκε, στη «σκιά του βράχου» της Αγίας Τριάδας. Ο εξαίρετος ηθοποιός, με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, απέδωσε με θαυμάσιο τρόπο, αποσπάσματα από το έργο του Πατρινού περιηγητή του 19ου αιώνα, Χρήστου Κορύλλου. Αυτός ήταν και ο καλλίτερος επίλογος για τις ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ 2017.

Ο  Αργ. Πετρονώτης ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, με τον
Πάρη Αϊβαλή, απεσταλμένο της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στα Λαγκάδια.
                                                               Φωτογραφία: Παρασκευάς Καντιάνης

Η έντονη επιθυμία των εκπαιδευόμενων σε συνδυασμό με τη μεγάλη επιτυχία των Γιορτών, ώθησε τα  ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ να ανανεώσουν το ραντεβού τους με όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτή τη σημαντική επιτυχία,  στο επόμενο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΕΤΡΑΣ, το καλοκαίρι του 2018.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: